27 Şubat 2018 Salı

KALBURABASTI




                        Kalbura yada  kevgire bastırılarak şekil verildiği için adı kalburabastı diye adlandırılmış. Şerbetli bir tatlı tarifi. Ama benim gibi elinizde kalbur yoksa rendenin kalın tarafına bastırarak şekil verebilirsiniz.
                        Malzemeler;

  • 125 gr. tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı dolusu irmik
  • 2 çorba  kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yumurta
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağından biraz daha az ceviz
  • Üzerini süslemek için, 1 çorba kaşığı kadar antep fıstığı
  • Şerbeti için; 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • limon suyu ( birkaç damla )
                        Hazırlama;

  • Şerbeti tencerede kaynatın, kaynayınca limon suyunu ilave edin.Kıvam alınca bir kenarda soğumaya bırakın.
  • Oda sıcaklığında yumuşak tereyağı, yumurta, sıvıyağ, yoğurdu karıştırın.Un, irmik ve karbonatı ( üzerine birkaç damla limon sıktım ) ekleyerek hamuru yoğurun.
  • Buzdolabında  yarım saat kadar dinlendirin. 
  • Fırını 170 derecede ısıtın.
  • Cevizi bıçakla iri doğrayın.
  • Kalburabastı hamurunundan bezeler yapın. Ortasına ceviz koyarak kapatın. Rendenin üzerinde hafifçe bastırıp yuvarlayarak şekil verin.Hafifçe yağlanmış borcama aralıklı dizin .
  • Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağı çıkana kadar 2-3 dakika bekleyin. Soğumuş olan şerbeti üzerine dökün.
  • Üzerine fıstık serperek servis yapın.











                                                                      Afiyetle :)

Hiç yorum yok: