29 Ocak 2013 Salı

HAMSİLİ PİLAV


                       Hamsili pilav,  içli hamsi, hamsi böreği ya da hamsi içlisi benim bildiğim isimleri . İster tavaya dizerek  ocak üzerinde kızartarak yapın, isterseniz fırın da .Güzel karadeniz hamsisi bulursanız kaçırmayın derim. Hamsili pilav için,

                    Malzemeler ;
  •    1,5  kg.  hamsi  ( yuvarlak borcam için )
  •    İç pilavı için; 2  su bardağı pirinç
  •    1 kahve fincanı zeytinyağı
  •    2  adet  kuru soğan
  •    1/2  paket kuş üzümü
  •    1     "      çam fıstığı
  •    1, 5 tatlı kaşığı tuz
  •    maydanoz
  •    1 tatlı kaşığı nane
  •    1   "       "     karabiber
  •    1    "       "yenibahar
  •    1    "       "  tarçın
  •    1/2 tatlı kaşığı  kırmızı pul biber
  •   3 çorba kaşığı zeytinyağı ( 1 kaşığı hamsilerin üzerine sürmek için )
  •   2     "       "      mısır unu
                
                   Hazırlanışı ;
  •  Hamsiyi ayıklayıp, kılçıklarını çıkarın.
  •  Yıkayıp, suyunun süzülmesi için bir süzgece aldım ve hafif tuzlayın.
  •  Soğanı doğrayıp, zeytinyağıyla iyice saydam hale gelene  kadar kavurun.
  •  Fıstık ve kuş üzümünü ekleyin.Yıkanmış pirinçleri ve tuzu ekleyin, birlikte biraz kavurun. 2,5 su bardağı sıcak su ilave edin ve kısık ateşte pişirin.
  •   Pilav piştikten sonra, ince doğranmış maydanoz ve baharatları ekleyerek biraz demlenmeye bırakın.
  •  Yuvarlak tepsinin taban ve kenarlarını zeytinyağı ile yağlayın.Hamsileri, dışı yüzeye gelecek şekilde ( boşluk kalmayacak ) dizin.
  •  Kenarlarına da, aynı şekilde  yerleştirin.
  •  Pilavı üzerine düzgünce yayın.
  •  Kenarlardaki hamsiye içe doğru kıvırın, kalan hamsiyi,  üzerini kapatacak şekilde yerleştirin.
  •  Tepsinin üzerine bir miktar sıvıyağ sürün.
  •  200 derecede fırında yaklaşık 35 -40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.











                                                          Afiyet  Olsun : )

Hiç yorum yok: